Monday, October 10, 2011

hiç kimsenin bilmedikleri

Bir gün içinde neler düşünüyoruz. İş, okul, futbol, aşk, seks, yemek vs. Bütün hayatımızı nelerle doldurduğumuzun farkına varınca aslında öyle çok "süpersonik" vatandaşlar değilde hala aynı alışkanlık ve fikirlerle yaşayan fakat oyuncakları gittikçe gelişen bir topluluk olduğumuz görülüyor. Bir de bu günlük hayatta çok fazla vaktimizi almayan hatta düşünmekten kaçındığımız bazı konular var ama bunları çok iyi bildiğimizi varsayıp hakkında düşünmüyoruz. Ben bugün bunlarla ilgili yazmak istiyorum.

Öncelikli olarak tabii ki ölümde sonra olacaklarla ilgili konuşmak isterim. Hangi tarafta olduğumuz ya da ne kadar inançlı olduğumuz hiç önemli değil tek bir gerçek var; hepimiz bir gün öleceğiz ve öldükten sonra neler olacağı konusunda hala kesin bir bilgi yok. Bu konuya açıklık getirmeye çalışan çeşitli kitaplar ve dinler var fakat bilimsel gelişmeler ve yıllar geçtikçe dinlerin kurallarının geçerli olamayacak duruma gelmesi gibi çeşitli sebeplerle birçok insan için bu açıklamalar geçerli değil. Diğer taraftan bilimsel bakış açısıyla öldükten sonra hiçbir şey olmayacak olması belki de hayat boyunca üzerinde durmamız gereken en önemli konu. Ama biz bir şekilde bu fikirleri kendimizden uzaklaştırıyoruz ve neşeli hayatımıza devam ediyoruz.

Herkes durmadan zamanın çok önemli olduğunui kimsenin ona karşı gelemeyeceğini ve devamlı ileri doğru akacağını söylüyor fakat aslında kimse tam olarak ne olduğunu anlamış değil. Aslında değişmeyen tek şey değişimin kendisidir derken zamanın çok güzel bir tanımı yapılmış oluyor fakat biz sadece günlük hayatımızda pratik kullanımı olan bir çeşit "zaman" kulanıyoruz ve biliyoruz.

Evrenin derinliklerinde başka hayatlar var mı? Bugüne kadar hiçbir insan kesin bir yanıt bulamadı. Bilimsel verilere bakarsak evrende başka hayat olmaması belki sıfıra yakın bir olasılık. Çünkü Dünya'ya benzer özelliklere sahip yüzbinlerce başka gezegen olabilir ve bunların içinde sadece bizim yaşayan canlılar olduğumuzu düşünmek görülmemiş bir kendini beğenmişlik. Bununla birlikte eğer uzayda yaşam bulunursa gezegendeki bütün dinler çok zor bir duruma düşecek. Bu konu da aslında hiçbir şey bilmediğimiz ama yaptığımız çeşitli yorumlarla bildiğimizi düşündüğümüz hayati meselelerden birisi.

champix ile tatlı rüyalar 25. gün

İlk günlere göre şimdi çok daha rahatım. Hiç sigara krizine girmeden sigarayı bırakabileceğimi hiç düşünmezdim. İlk günler alışkanlıklarım yüzünden boşluk hissettiğim zamanlar olmuştu fakat artık neredeyse hiç kullanmamışım kadar uzağım sigaraya. Rüyalar dışında herhangi bir yan etki hissetmiyorum, zaten rüyalardan rahatsız da olmuyorum. Şimdi sadece ilacı bıraktıktan neler olacak onu merak ediyorum. Şimdiki gibi olacaksam harika. Belki karar vermek için daha erken ama hala hiç kilo almadım, daha fazla yemek yemiyorum sadece artık daha iyi tad alabildiğim için daha seçici davranıyorum. Devamlı gittiğim cafelerde içtiğim kahveler yediğim yemekler rezaletmiş fakat ben farkında değilmişim.

Tuesday, September 27, 2011

champix ile tatlı rüyalar 12. gün

Champix ile 12. günü de geride bıraktım. Sigara içmemeye başladıktan sonra ilacın nasıl faydalarını olacağını çok merak ediyordum. İnternetteki yerli yabancı çeşitli sitelerde okuduklarım, çevremde dinlediklerim ve ilacın prospektüsünde yazanlar insanı başlangıçta korkutabiliyor. Hatta bu ilacı kullanmanın ölümle bile sonuçlanabileceği söyleniyor. Bu ön bilgi dahilinde ilaçtan beklediklerim ve şimdi bende olanları kısaca özetleyebilirim.
-En çok rastlanan yan etkilerden bir tanesi mide bulantısı. Diğer birçok insanın aksine ben neredeyse hiç hissetmedim. İlacı kullandıktan sonra bir bulantı oluyor ama çok hafif ve bunun yan etki olduğunu önceden bilmeseydim farketmezdim bile belki.
-Bazı insanlar gerçeğe çok yakın olağanüstü rüyalar gördüklerini, bunun gerçek hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor hatta gördükleri kabuslar yüzünden tedaviyi erken bırakmayı düşünenler bile var. İlaç gerçekten rüyalarımı değiştirdi. Artık nasıl bir etki yapıyor ve bu şekilde rüyalar görüyorum bilemiyorum ama ben hiç rahatsız değilim. Yanlış hatırlamıyorsam sigara içen daha az rüya görüyorlarmış ve ilacı kullanırken tam tersi oluyor. Ama gerçekten abartılacak bir durum yok, daha doğrusu kötü bir durum yok. Çocukluğumdan beri tanıdığım birçok insanı tekrar rüyalarımda görmek ve daha canlı şekilde görmek, daha gerçekçi hikayeler yaşamak gerçek olmasada bana ilacın eksisi değil bir artısı olarak yansıyor. Daha detaylandırırsak eskiden her gece uyuduğumda en fazla iki farklı rüya görürdüm ve çoğunlukla hatırlamazdım ki bu sağlıksız bir durum fakat ilacı kullanmaya başladığımdan beri 2 ile 5 arasında farklı rüya görüyorum ve genellikle çoğunu hatırlıyorum, belki tek kötü tarafı bunların arasında uyanıp tekrar uyuyorum.
-İlacı kullanan insanlarda intihar düşüncesi olabiliyormuş. Kim bu ilacı kullandığı için intihar etmeye karar vermiş bilemiyorum ama haberlerde okuyunca insanı gerçekten korkutuyor. Konu sigara ve ilaç sektörü olunca her haber sayısız komplo teorisine gebe olabiliyor. Bende herhangi belirti yok tam tersine sigara içtiğim her gün kendimi biraz daha öldürüyormuşum diyorum şimdi kendime. Yaşamayı seçtiğimi düşünüyorum. Yani bu konudaki haberlere şüpheli yaklaşıyorum çünkü ilaç gerçekten başarılı gözüküyor.
-Champix'in prospektüsünde de yazan diğer bazı yan etkilere gelirsek şunlar:iştah artışı,halsizlik,uyku hali,anormal düşünce,konuşma güçlüğü,koordinasyon güçlüğü vs. Bu benim sigarayı ilk bırakma girişimim değil. Daha önceki girişimlerimde bu ilacın yan etkisi olduğu söylenen şeylerin çoğunu yaşadım. İnsanların yan etki zannettiği şeylerin birçoğu aslında sigarayı bırakmaktan kaynaklı şeyler fakat bunu ilacın yaptığını sanıyorlar. Mesela ilk sigara bırakma girişimimde konuşamadığımı farketmiştim. İçimde öyle garip bir sıkıntı vardı ki sanki en yakınlarımla bile konuşurken utanıyordum, cümleleri tamamlayamıyordum sonra tabii tekrar başladım. Başka bir denememde sigara içmediğim için bütün gün uyuşuk bir şekilde yaşıyordum. Sigarasız hayat zor geldiği için günde 12 saat uyuyordum, kendimi devamlı halsiz hissediyordum, herhangi bir konuya kesinlikle yoğunlaşamıyordum, kendimi aptal gibi hissediyordum ve işimi kötü etkileyeceğini düşünüp yine başladım sigaraya. Daha önce bir kaç kez sigara bırakma deneyimi yaşamış olan insanlar sorunların ilaçtan mı yoksa bizzat sigarayı bırakmaktan mı olduğunu daha iyi ayırt edebilecektir.
İlacı kullanmaya başladığım ilk günlerden itibaren sigara içme isteğimde hissedilir azalma olmuştu. Bu etki sigarayı bıraktıktan sonra hala devam ediyor ve sigarayı aramıyorum. İlk günler olduğu için gün içinde birçok defa sigara aklıma geliyor fakat canım çekmediği için içip içmemek için bir kendi içimde bir savaşa girmiyorum. Sigara içmeden yaşabildiğim için kendimi daha iyi hissediyorum, depresyonun tam tersi olarak normalden daha mutluyum. Daha önceki denemelerimde birçok gün içip içmemek arasında gidip gelirdim ve içmediğim her gün bir yakınımı kaybetmiş gibi mutsuz yaşardım. Sigara içmediğim için kitap okurken bile konsantre olmakta zorlanırdım, sigara içmemeyi zorlaştırdığı için film izleyemezdim. Hayatta zevk aldığım her şey bir işkenceye dönüşürdü. Ama bu sefer öyle değil. Champix nikotine karşı koyma kuvveti veriyor. Sigarayı sadece irade yöntemiyle bırakmak çok zordur ve her başarısızlıkta insanın kendine güveni azalır ve toplum karşısında küçük düştüğünü hisseder. Champix irade ve nikotin arasındaki uçurumu makul bir düzeye indiriyor. İnsan aklı bu farkı kapatacak güçte olduğu için mantık+irade+champiz ile sigarayı bırakmak çok daha kolay hale geliyor. Benim 12. günde hissettiklerim bunlardır.

Friday, September 23, 2011

champix ile tatlı rüyalar 6.,7.,8. gün

Sigara içmeye devam ediyorum. Ama içerken içmesem de olur ve o kadar da zorlanmam aslında hissi ağır basıyor. Hala belirgin ve günlük hayatımı kötü etkileyen bir yan etki görmedim. 6. ve 7. gün için durum bu şekildeydi. Bırakma günü olarak 11. günü seçmiştim fakat 8. gün beni çok sinirlendiren ve moralimi bozan birşey oldu. Bende karşılık olarak sigarayı planlanandan 3 gün önce bıraktım. Bunu yapmamdaki sebep ise bana kötülük yapılıyorsa ben de karşılık olarak kendime kötülük yapmamam gerektiğiydi. Artık sigaraya muhtaç olmadığımı düşündüm. Bıraktım. 8. gün öğlen saatlerinde içtiğim son sigaradan sonra bir daha içmedim. Arada aklıma geliyor ama canım istemiyor sigara. Bu yüzden daha önce sigara bıraktığım zamanlarda yaşadığım gibi herhangi bir sigara krizi ya da sigara içmezsem şimdi ne yaparım hissi hiç olmadı. Umarım hep böyle devam eder.

Tuesday, September 20, 2011

champix ile tatlı rüyalar 5. gün

Herhangi bir değişiklik yok. İçtiğim sigara sayısı yine aynı. Tam doz ilaç kullanmaya başladığımda asıl etkileri göreceğimi düşünüyorum.

Monday, September 19, 2011

champix ile tatlı rüyalar 4. gün

Bugün ilacın dozu iki katına çıktı. Yani sabah ve akşam birer tane 0.5 mg alıyorum. Uykum artık daha düzenli o yüzden gündüz yaşadığım halsizlik ve yorgunluk artık yok. Yani halsizliğin ilaçla bir alakası yokmuş. Sigara içme isteğinde azalma devam ediyor. Bir paket sigara içmedim. Sigaradan tiksinmiyorum ama yoğun bir içme isteği duymuyorum. Aklıma içmek geldiği zaman bile bunu rahatlıkla geçiştirebiliyorum, bunu yapmak acı vermiyor. Rüyalar ise aynı şekilde devam ediyor. Rüya görmek bana heyecan verici geldiği için sorun yok ama aralarda uyanmak sonra yine uyumaya çalışmak kötü.

Sunday, September 18, 2011

sigarayı bırakmayı düşünmek, bırakmak, tekrar başlamak, bırakmak, tek...

Sigara içmeye başlayalı 7 yıl oluyor. İçmeye başlamadan önce sigara içme fikri bile bana o kadar uzaktı ki. Babam ben 11 yaşındayken sigarayı bırakmıştı. Doktor eğer bırakmazsa kısa bir süre sonra muayene olmaya bile gelmekte zorlanacağını söylemiş. Dedem 74 yaşına kadar sigara içti ve akciğer kanserinden öldü. Neredeyse son günlerine kadar hep sigara içti fakat durumu ciddileştiğinde artık nefret ettiğini bilseydi içmeyeceğini söyledi ama bunlar bize sadece birer anı olarak kaldı. Kendisi aynı zamanda tütün üreticisiydi ve ben bir insanın ağır tiryaki bile olsa 74 yıl yaşabileceğini görmüş oldum. 13 yaşındaki birisi için 74 yıl yaşamak gereksiz ve çok fazlaymış gibi gözükebiliyor. 30 yaşında olmak bile çok itici gelebiliyor. Küçük yaştayken sigaranın zararlarını birebir görmüştüm fakat her zaman o kadar etkili olmayabileceğini de görmüştüm. Aslında bunlar beni hiç ilgilendirmiyordu çünkü sigara içmek saçma geliyordu. Dumanından ya da kokusundan rahatsızlık duymuyordum, insanlar zararlı olduğunu söylüyordu ama bana o kadar uzaktı ki sigara. Lise bitene kadar sınıf arkadaşlarımın hiç biri sigara içmedi. Sadece yakın arkadaşlarımdan bahsetmiyorum. Sınıfta hiç kimse sigara içmiyordu. O kadar garip bir sınıftık. Müdür yardımdısı sigara kontrolüne geldiğinde eli boş döndüğü için çok üzüldüğünü düşünürüm hep çünkü öyle olmasa çekirdek kontrolüne gelmezlerdi. 18 yaşında gelmiş bir grup öğrenci içinde tek sigara içen olmadığı için güzel birşeyler söylemek yerine sınıfta çok çekirdek tüketildiği ve okulda pislik yaptığı için kontrole gelip çekirdekleri toplarlardı. Sakız da yasak, eğer kurallara uymaya çalışan bir topluluk olsak sadece çikolata ve hamburger yiyip şişmanlama özgürlüğümüz vardı. Lise bitti ve üniversite başladı. 1 sene geçmeden ben bana çok saçma gelen sigara içme eyleminin bağımlısı olmuştum. Sigara içen arkadaşlarım vardı artık. Çevreye özenmek deyimi yanlış olabilir fakat içen arkadaşlar tanıdıklar olunca bunu yapmak daha normal görünüyor. Benim sigaraya başlamam da planlı bir şekilde oldu. Bazı şeyleri değiştirmek istiyordum. sigaraya başlamaya karar verdim. Aileme haber verdim ben sigaraya başlıyorum diye. Yıllarca severek içtim. 7 yıl içinde 3 ya da 4 sefer bırakmaya çalıştım. diğer zamanlarda bırakmayı düşünmedim bile daha doğrusu ilerde bir ara bırakırım ama şu an bunun imkanı yok dedim hep kendi kendime.

champix ile tatlı rüyalar 3. gün

Bugün tekrar birkaç sefer uykumdan uyandım ve geri yattım. Artık bunu ilacın bir yan etkisi gibi kabul edebilirim. Hep deliksiz uyuyan benim belki 4 5 sefer uykum bölündü. Yaşadığım deneyimi şöyle tarif edebilirim. Uykuya dalmakta güçlük çeken bir insanım ama artık sanki daha uykuya dalmadan rüya görmeye başlıyorum ve rüyalarımı çok net hatırlayabiliyorum. Hatırlamanın yanında gördüklerim çok net. Rüyaların bir tarafı hep bulanıktır, her kareden belli noktalar hatırlanır fakat bu rüyalar sanki film karesi gibi. Gündüz kendimi yorgun hissettim fakat bu ilacın bir yan etkisi mi yoksa uykum bölündüğü için mi böyle yorgunum anlayamadım. İlerleyen günlerde belli olur. Akşam çok hafif midemin bulandığını hissettim. Yemek yedikten sonra bir an kusabilirdim ama   çok rahatsız etmedi. Yarından itibaren ilacın dozu iki katına çıkıyor. Sigara içme sayısında belki yüzde 20 ye yakın azalma var. Belki daha erken ama sigara için büyük bir istek duymuyorum. Eskiden ona gerçekten muhtaç olduğum için içerdim, içmeden duramazdım fakat şimdi içmesemde olur diyorum ama yine de içiyorum. Mesela izlediğim bir filmin başından sonuna kadar hiç sigara içmedim. Filmin adı Vavien'di ve filmin ana karakterlerinden birisi sigarayı bırakmıştı ama bir noktadan sonra yeniden başlıyor. Karakterin sigara hasreti çektiği sahnelerde izleyici de sigara içme isteği duyuyor. Buna rağmen baştan sona kadar sigara içmedim ve önemli olan çok zorlanmadım. Pek gerekli olmayan bir ayrıntı gibi geldi sigara.

champix ile tatlı rüyalar 2. gün

2. günün sabahına kadar yazmıştım. Uyandıktan sonra ilk saat canım hiç sigara çekmedi fakat ilerleyen saatlerde her zamanki gibi sigaralarımı içtim. Sigarayı bırakma günü olarak 11. günü işaretledim. Günü işaretlerken insan kendini kendisinin anestezi uzmanı gibi hissediyor. Eğer erken bir günü işaretlersem acı çekeceğim, geç bir günü seçersem boşuna beklemiş olacağım. Benim bünyem çabuk tepki gösterir diye düşündüm fakat 8 gün yazmaya da cesaret edemedim. İkinci hapı kullandım fakat kayda değer herhangi bir değişiklik yok.

champix ile tatlı rüyalar 1. gün

16 eylül cuma günü öğleden sonra ilk hapı kullandım. Uyku saatlerim devamlı değişir fakat uyuduğum zaman uykumu alana kadar kolay kolay uyanmam. Bu gece birkaç kez uyandım ve rüyalarımın daha belirgin olduğunu hissettim. Bunlar tamamen psikolojik etkiler de olabilir çünkü ilacın yan etkilerini biliyorum, sigarayı bırakmak için gün sayıyorum; ilacın etkili olduğunu düşünmek için yan etkilerini de olduğundan çok hissediyor olabilirim. Normal bir günde uyanır uyanmaz ilk yaptığım iş sigara içmektir eğer yanımda sigara yoksa yüzümü bile yıkamam saat kaç olursa olsun dışarı çıkar sigara bulur içerim, ikinci olarak ise kahve yapıp kahveyle birlikte sigara içerim fakat bugün uyandığımda uyandıktan sonra 1 saat kadar canım hiç sigara çekmedi. Bu duyguyu anlatmak çok zor. Tabii bu da aklımın bana bir oyunu olabilir ama yataktan kalkınca sigaraya ihtiyaç duymamak güzel. Herhangi bir bulantı ya da başka bir değişiklik yok.

Thursday, August 25, 2011